Instruktioner

Det bästa sättet att komma ombord på Skutan är att ladda ner och installera programvaran FirstClass Client. Programvaran är gratis. (Se länkar till programvaran nedanför instruktionen). Dessa instruktioner gäller även om du uppgraderar din FirstClass-klient.

När du har hämtat hem programvaran och installerat den på din dator, gör då så här:

1. Koppla upp dig mot Internet.

2. Starta FirstClass genom att klicka på den ikon som hamnade på ditt skrivbord när du installerade programmet i din dator.

3. När du fått upp inloggningsrutan ska du ange skutan.eu som din server. Instruktion hittar du här »

4. Skriv in ditt Användar-ID och ditt Lösenord på inloggningssidan. Är det första gången? Hitta på ett eget Användar-ID och Lösenord. Obs! Å,ä eller ö kan inte användas!

(Är du redan Skutananvändare skriver du in det användar-ID och Lösenord du redan har. Obs! Å,ä eller ö kan inte användas! Har du problem skicka ett mail till Admin Tomas.)

5. Klicka på Logga in. Är du registrerad sen tidigare har du nu kommit ombord och kan läsa i debatterna och kolla din MailBox. Är du inte registrerad sen tidigare har du fått upp ett formulär för Autoregistrering. Fyll i det med namn, adress och telefonnummer, så blir du snart godkänd som Skutananvändare.

(Du som redan använder Skutan ska inte fylla i formuläret för Autoregistrering. Om det kommer upp har du skrivit fel Användar-ID.)

Länkar till programvaran
Obs! Om du redan använder Skutan och ska uppgradera programvaran är det viktigt att FirstClass är helt avstängt innan du börjar nedladdningen (även i Aktivitetsfältet längst ner till höger på datorns skrivbord).

Windows (XP, 2000, Vista eller Windows 7) »

Mac (OS X) »

Ubuntu eller annan Debiandistribution »

Andra system- och språkversioner »

Nyfiken
Vill du bara titta in i Skutan, utan att registrera dig, kan du gå till pub.skutan.eu/kyrktorget.

Uppkoppling via nätverk
Du som sitter i ett nätverk med direktkoppling mot internet kan behöva kontakta din nätverksansvarige. Det är inte ovanligt att ett nätverk som är skyddat för intrång från internet också hindrar trafik ut till internet. (Vad teknikern behöver veta är: TCP och UDP, port 510 mot skutan.eu.)

Om du får problem skickar du ett mail till admin.tomas@missionskyrkan.se.

Välkommen ombord!