Tankarna går till Trollhättan

07 januari 2010

 

Idag går mina tankar till alla som bor i Trollhättan.

Det är inte svårt att känna med och för dom när allt tal om SAAB:s vara eller inte vara påverkar en hel bygd. Ena dagen hopp och andra dagen misströstan, hela tiden oro för vad 2010 ska innebära för familj och stad. Ett gott nytt år kan ju nästan upplevas som ett hån just nu.

Jag har genom åren haft förmånen att relativt ofta besöka vår missionsförsamling i Trollhättan. När jag tänker på den församlingen så tänker jag på människor som vill leva med i människors vardag i ett utåtriktat arbete. Låt oss därför sända dom en god tanke dessa dagar och kanske gärna mer än så?

Kyrkorna i Trollhättan kommer säkert att spela en viktig roll i kommande samtal oavsett hur det blir med försäljning eller nedläggning. Att kunna lyssna aktivt och empatiskt är en gåva att be om och leva i dessa dagar.

Göran

Taggar:  Du ansvarar själv för det du skriver. Det får inte strida mot
  svensk lag eller god sed. Vi förhandsgranskar inga kommentarer.

  Kommentarer:

  1. Tack Göran Vi som har våra trygga arbeten förstår inte alltid vilken vånda en hel bygd känner när största arbetsplatsen står på spel. En kyrka i jesu efterföljd går in i vår kamp på jorden och kan vara ett ljus i mörkret.
  2. Känner också mycket för Trollhättan från vilken jag hämtat min fru och kört Saab i alla år. Att kyrkorna kan betyda mycket upplevde jag runt 1986 i grannstaden Uddevalla då varvet lades ner. Missions- och baptistförsamlingens samgående 1 december 1985 var ett tecken om tro på framtiden trots allt. Svenska kyrkan ordnade flera aktiviteter som fick stor betydelse osv.
  3. Och ni ömmar alltså för bilindustrin när hbt-personer i Uganda hotas av avrättning! Hur tänker ni? // Nej, jag vet mycket väl att man kan ömma för en bygd även i den rika världen, särskilt om den hotas av arbetslöshetens gissel, utan att blunda för annan och värre nöd. Men många verkar förutsätta att alla som engagerar sej för en bevarad äktenskapsteologi - som enligt min ringa mening är en både akutare och långsiktigt betydligt större fråga än en och annan företagsnedläggning i den industrialiserade världen - på något sätt missar hbt-personers utsatthet eller klimathotet och världssvälten. Hur vågar man i så fall visa att man vill bevara Trollhättan? // Detta sagt (hänvisar till Skutan, www.skutan.eu, för fortsatt äktenskapsdebatt): Jag har både vuxit upp i en Saab och övningskört i samma då mycket nedsuttna Saab (1974-1991, R.I.P.), så jag känner mycket för märket, både som bil och som symbol för svensk industri. Det är ledsamt om Saab måste läggas ner, framför allt för människornas skull - om än vi ju samtidigt önskar att bilsamhället ska fasas ut, eller hur? Men bilen är en bra uppfinning, måttligt nyttjad och producerad, så kunnandet behövs även fortsättningsvis och får gärna finnas här i Sverige (min lillasyster är ingenjör inom bilindustrin, om än hon råkar ha jobbat mest åt Volvo ;o). Gud välsigne 2010 och Trollhättan!
  4. Göran varför återvänder vi inte till Svenska Kyrkan? En helt avgörande anledning till att vi lämnade EFS och Svenska Kyrkan var att vi inte accepterade predikanter och församlingsledare som inte trodde på bibeln om vi idag accepterar detta så bör vi återvända till EFS och Svenska Kyrkan allt annat vore grovt hyckleri som jag ser saken. Fler i Trollhättan och andra ställen skulle nog söka sig till oss om vi ångrade splittringen.
  5. Situationen i Trollhättan är inte avundsvärd. Jag beundrar den anda av tålamod och tillförsikt som människor där andas i olika rapporter. Men under den ytan måste det finnas stor oro och smärta. Men Trollhättan är bara en plats av många där detta händer, och på varje plats är processen och kampen mot orättvisor lika smärtsam. Jag ber att våra missionsförsamlingar kan vara närvarande på orter där det händer och att min församling skulle kunna vara det om eller när det händer här i Malmö. Men hur - om vi inte drabbas själva inpå bara skinnet? Anders - jag vet inte var du hämtat dina historiekunskaper kring Missionskyrkans födelse. Men min bild är att hela väckelsen var ett uppror delvis mot "icke troende" präster. Uppbrottet från EFS var inte av dt skälet. Ett av skälen var att EFS och SvK krävde att predikanter och missionärer skulle avsvära sig rätten att tolka bibeln i försoningsfrågan på annat sätt än Luther och Augsburgska bekännelsen. Man skapade en missionsorganisation med rätt att tolka bibeln på lutherskt vis, på waldenströmst vis eller på baptistiskt vis. Bibeltolkningen överläts till den enskilde att avgöra tillsammans med Guds Ande. Kravet var att bekänna Jesus Kristus som Herre och Frälsare.
  6. Ger detta referat en riktig bild av Kyrkostyrelsens beslut? http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=198299
  7. Sten Är det någon skillnad idag Menar vi fortfarande att vi är mer troende än prästerna i SvK och på vad sätt skiljer sig synen på försoningen idag mellan EFS och Missionskyrkan?
  8. Bästa Anders. Du är lite utanför ämnet. Men eftersom jag delvis är skuld till din senaste fråga vill jag säga: Jag ser ingen större skillnad i tro mellan pastorer och präster idag. Försoning får debatteras på annan plats. Det är ingen aktuell fråga mellan kyrkor utan mer inom kyrkorna.
  9. Tankarna går till Port-au-Prince nu. Stöd gärna via Hoppets Stjärna. Men det finns naturligtvis ingen motsättning mellan det och att tänka på Trollhättan. "Alla har sitt" som det står i sången. "Alla era bekymmer", skriver aposteln om. Stort eller smått. Kanske dags att ta fram en riktigt klagig psaltarpsalm? Och bidra med bönesvar till Haiti.
  10. Sten jag ser det som att Missionskyrkans trovärdighet påverkar våra möjligheter att hjälpa till i Trollhättan. Då saknar det inte betydelse om vi håller fast vid en omotiverad splittring och inte heller att Kyrkostyrelsen inte gjorde en helomvändning i frågan om ny vigselordning utan bara fullföljde sin linje att följa SvK i den här frågan.
  11. Men vad i hela friden har äktenskapsfrågan med Saab att göra?!?!?
  Skriv en kommentar    
  Användarverifikation Bild för användarverifikation  

  Göran

  Om mig


  Arkiv  Taggmoln


  Om en kommentar är olämplig skicka ett mail till: blogg@missionskyrkan.se
   

  Svenska Missionskyrkan